Skip to main content

Wist je dat?

Wist je dat?

  V-tekenVelen denken dat het V teken symbool staat voor „victory‟, niets is echter minder waar. Dit teken vond zijn oorsprong bij de geschiedenis van het boogschieten. In1066 werd er oorlog gevoerd tussen de Fransen en de Britten. Indien een boogschutter van het andere kamp gevangen werd genomen, werden zijn twee vingers van de koordhand afgehakt, zodat deze persoon nooit meer een boog zou kunnen hanteren. Zo groeide het opsteken van deze twee vingers uit tot een teken van uitdaging. Wie zijn twee vingers opstak in een V toonde eigenlijk aan: ik heb mijn vingers nog, dus ik kan nog steeds boogschieten.

 

 

VanInnisDe meest gemedailleerde Belg op Olympische Spelen is nog steeds Hubert Van Innis, die in totaal 9 medailles behaalde op de Olympische Spelen van 1900 en 1920. In 1933 werd hij in Londen op 67-jarige leeftijd nog wereldkampioen!

Zijn standbeeld is te vinden in Elewijt, en enkele generaties na hem staan nog steeds nakomelingen van hem aan de Belgische top.

 

 

 

compoundIn 1969 kreeg Holless Wilbur Allen het patent voor zijn uitvinding van de Compound boog. Het daaropvolgende jaar debuteerden de eerste compound bogen op het Internationaal Indoor Tornooi te Las Vegas. In 1982 werden de eerste Cam wielen ontwikkeld. Het duurde echter tot 1995 vooraleer de Compound discipline werd opgenomen in de Wereldkampioenschappen.

 

 

GaaischietenVogel- of gaaischieten, Het vogelschieten met pijl en handboog is al uit de Oudheid bekend. In het heldendicht “Aenelis” van Vergillius (deze auteur leefde van 70 tot 19 voor Christus) wordt een beschrijving gegeven van het schieten op een duif die vastgebonden was aan een scheepsmast.

In latere tijden werd gebruik gemaakt van molenwieken en kerktorens waarop een namaakvogel was geplaatst. Daar deze houten vogel kleurrijk was versierd, ontstond een naam (pape-)gaaischieten.

                                                

Hoofdsponsors

Ethias
Be Gold
Easton Archery
lotto

Wij zijn lid van

fita
logo coib
emau
IFAA

Contact RBA

Bureau
Marathonlaan, 1 
B - 1000 Brussel

Postadres
Royal Belgian Archery
M. Patrick Wiggeleer 
Kasteelstraat 7 b5 
B - 1853 Strombeek-Bever

E-mail 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.